marți, 14 mai 2013

Istorie - Frumuseţe - Prezent - Viitor - Speranţe

  Azi, în pauza de masă de la lucru, discutând cu colegii, care tot timpul sunt interesaţi despre România , mi-a venit o idee: să descriu locuriile prin care am umblat. De-aţi şti cum stau colegii "cu gura căscată ca la dentist" când le povestec despre ROMÂNIĂ! Pentru ei, România este ţara unde a trăit Dracula (sau pentru unii mai trăieşte şi acum), ţara lui Ceaşescu şi a lui Hagi. Sunt şi unii care cunosc mai multă istorie şi geografie şi povestesc despre Armata Română care a eliberat anumite oraşe din Slovacia din "ghearele" nemţilor în vremea celui de-al doilea Râzboi Mondial sau despre bogăţiile naturii care le are România. Unul dintre oraşele eliberate de Armata Română a fost Banska Bystrica.

     Ca să nu deviez de la subiect, ideea interesantă care mi-a venit e să descriu locurile frumoase prin care am trecut şi să fac şi analize comparative cu România. România chiar nu este o ţară anume, păcat că nu este preţuită, în primul rând de locuitorii şi conducătorii săi.

               De ce am ales titlul : Istorie - Frumuseţe - Prezent - Viitor -Speranţe ? 
 În următoarele rânduri veţi primi răspunsul :
 - în următoarele articole mă voi ocupa de locuriile minunate prin care am trecut.

Deja titlul prinde contur: orice clădire veche, monument istoric, castel cetate, fortăreaţă reprezintă:

       ISTORIE - prin vechimea şi trecutul său, câţi strămoşi, domnitori, soldaţi au trecut prin acele locuri, etc.

       FRUMUSEŢE - frumuseţea arhitecturală şi vechimea acelor locuri, care s-au păstrat intacte până în prezent prin restaurare sau nu. Personal, apreciez foarte mult o asemenea clădire-monument dacă este în starea veche, nerestaurată, chiar dacă aceasta înseamnă ziduri deja fisurate, tencuială veche căzută, acoperiş distrus, având în vedere că reprezintă o istorie, dar în acelaşi timp sunt deacord să se facă restaurarea acestor clădiri, astfel încât acestea să nu devină din istorie doar amintiri!

       PREZENT - reprezintă starea actuală a acestora, ceea ce înseamnă multă muncă şi dăruire pentru restaurarea acelui monument.
     
      VIITORUL şi SPERANŢA este ceea ce pentru noi reprezintă semne de întrebare, că ce se va alege din aceste locuri minunate peste ani şi ani, idei care sunt deja sunt în stadiu de proiect, sau doar idei.
Una dintre ideiile în stadiul viitor este Castelul Trencin, unde se vrea realizarea unui lift, având în vedere că acesta se află pe cea mare altitudine din oraşul Trencin, dar cine ştie dacă se va şi concretiza această idee.

În următorul articol o să vă fac o descriere a Castelului din Bratislava, Slovacia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu