joi, 16 mai 2013

Castelul Bratislava


               

      Castelul Bratislava este construit pe o așezare slavă veche din secolul al 9-lea, lângă malul Dunării . Cu numele de Pressalauspruch numele este menționat prima dată în scris în 907. 
  După desfinţarea Moravei Mari (Cehoslovacia, actual Cehia si Slovacia), Castelul Bratislava a devenit un castel de frontieră al imperiului austro-ungar. În prima jumătate a secolului XV, regele Sigismund a reconstruit complet castelul cu scopul fortificării graniței de vest a Ungariei împotriva husiților. A fost construit un mare palat cu două etaje, gotic înconjurat de un șanț și fortificații moderne.  
      În prima jumătate a secolului XVII, când castelul aparţinea familiei regale Pálffy, s-a construit etajul al treilea și doua turnuri noi. O altă reconstrucţie extinsă în a doua jumătate a sec. XVIII, când castelul a devenit un sediu reprezentant al armatei şi viceregelui maghiar.  
      Incediul din 1811 a transformat întreaga clădire în ruine. După mai multe eforturi inutile de reconstrucţie, castelul a primit o "viață nouă" abia în 1953.Ultima reconstrucţie a castelului s-a făcut în 2008-2011, când a fost renovată toată faţada casletului, interioarele şi curtea acestuia . Curtea gigantă, pavată cu piatră şi fântăna din interiorul acesteia îţi amintesc de istoricul acestui loc minumat. 

      În prezent, castelul este sediul Muzeului Național Slovac cu o expunerea istorică și muzicală. Acesta are acum două feţe (ziua şi noaptea, când este luminat reflectoare şi este vizibil de la o deschidere foarte mare de orizont, datorită şi poziţiei acestuia, fiind aşezat pe cea mai înaltă altitudine din oraş). Vizitarea acestui castel se poate face marţi-duminică 09:00-17:00.
 Faţada actuală a castelului  
           
               Castelul văzut noaptea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu